Gęś rypińska najlepsza gęś w Polsce

„Tradycja chowu i hodowli gęsi rypińskiej wraca na ziemię dobrzyńską” jest projektem realizowanym przez „Stowarzyszenie Dobrzyniacy” Brzuze, 87-517 Brzuze, www. dobrzyniacy.pl, Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , Na projekt stowarzyszenie otrzymało dotację Fundacji Wspomagania Wsi w ramach konkursu „Ochrona Bioróżnorodności Naszą Szansą - 2011” Działania rozpoczęło w czerwcu 2011 roku, zakupując 300 piskląt gęsich rasy rypińskiej, z Instytutu Zootechniki Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach k/Poznania.

Charakterystyka rasy:

Gęś rypińska pochodzi od gęsi pomorskiej, której chów rozpowszechniał się w wieku XIX na terenie całego kraju. Gęsi przyjmowały swoją nazwę zależnie od regionu kraju, w którym były hodowane. Z gęsi pomorskiej powstały gęsi poznańskie, kujawskie, rypińskie,wieluńskie, kartuskie i inne. Gęś rypińska jest najdrobniejszą odmianą gęsi pomorskiej. Cechuje ją dobre umięśnienie, posiada dobre atrybuty reprodukcyjne. Upierzenie gęsi jest przeważnie białe z pojedynczymi piórkami szarymi, łapy i dziób są barwy pomarańczowo–czerwonej. Średnia masa ciała 12-tygodniowych gąsiorów wynosi 4,2 kg do 4,6 kg ciała, gęsi 3,7 do 4,3 kg. Gęsi rasy rypińskiej odchowywane są tradycyjnie w gospodarstwach przyzagrodowych, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, posiadają dobre cechy mięsne, mają mało tłuszczu. Mięso jest kruche, lekko przerośnięte tłuszczem o bardzo dobrym smaku, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu.

Gęsi dostępne  w stałej sprzedaży. Tuszki gęsie lub gęsi żywe rasy rypińskiej z tradycyjnego chowu oferowane są przez:

Gospodarstwo rolne:
Pacyna Barbara
Mościska, gmina Brzuze
tel. 668 502 052

imageimageimageimageimage

Znajdź na stronie

Gęsia galeria

galeriagaleria

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Osoby online

Naszą witrynę przegląda teraz 13 gości