Gęś rypińska wywodzi się z  ras hodowanych w okolicach Rypina na ziemi dobrzyńskiej. W 1976 roku na terenie powiatu rypińskiego ze stad gospodarskich włączono do zasobów genetycznych 332 sztuki tej gęsi.

Upierzenie gęsi jest przeważnie białe z pojedynczymi piórkami szarymi i łaciate, łapy i dziób barwy pomarańczowo-czerwonej, szyja stosunkowo krótka, dobrze umięśniona, nogi niezbyt długie, mocne, szeroko rozstawione, tułów dosyć długi, grzbiet zaokrąglony. W wieku 12 tygodni średnia masa gąsiorów wynosi 4200 g , samic 4000g. W końcu 21 tygodnia życia dostarczają ok. 6 kg smacznego mięsa. Nieśność 23 do 31 jaj, posiada dobre cechy reprodukcyjne. Gęsi rypińskie charakteryzują się dobrą zdrowotnością i odpornością na trudne warunki środowiska, dobrze wykorzystują paszę, posiadają duże zdolności adaptacyjne.

Tłuszcz gęsi ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaliczanych do zdrowych tłuszczów zwierzęcych. Oprócz doskonałego tłuszczu dostarczają wysokiej jakości puchu i pierza.

Znajdź na stronie

Gęsia galeria

galeriagaleria

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Osoby online

Naszą witrynę przegląda teraz 14 gości