Gęś pieczona z jabłkami

Produkty: 1 gęś, sól, majeranek, 750 g jabłek kwaśnych.
Sposób wykonania. Gęś nasolić, natrzeć majerankiem. Umyć i obrać jabłka. Obierzyny z jabłek włożyć do jamy brzusznej gęsi, gęś uformować, upiec. Miękką gęś pokrajać. Jabłka przetrzymać wodzie zakwaszonej octem, aby nie ściemniały. Przed podaniem gęsi do stołu jabłka pokrajać w ćwiartki, wykrajać gniazdo nasienne. Dwie, trzy łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi wlać na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć jabłka, oprószyć solą i majerankiem, chwilę poddusić pod przykryciem. W ten sam sposób można przygotować kaczkę.


Gęś po polsku

Produkty: pół gęsi, 200 g włoszczyzny, sól, 20 g suszonych grzybów, 50 g cebuli, 30 g mąki, 100 g śmietany, pieprz.
Sposób wykonania. Pół gęsi ugotować do miękkości w wodzie z warzywami. Oddzielnie ugotować uprzednio wymyte i namoczone grzyby, wywar z grzybów odcedzić, grzyby pokrajać w cienkie paski. Wywar z grzybów uzupełnić rosołem z gęsi do ok. 0,5 litra, podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać pokrajane grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gęś pokrajać na kawałki. Podawać polaną sosem grzybowym, z ugotowaną na sypko kaszą perłową lub ryżem, z dodatkiem czerwonej kapusty. Pozostały od gotowania gęsi rosół zużyć do innej zupy, np. grochówki.

Znajdź na stronie

Gęsia galeria

galeriagaleria

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Osoby online

Naszą witrynę przegląda teraz 11 gości