Gęś pieczona z jabłkami

Produkty: 1 gęś, sól, majeranek, 750 g jabłek kwaśnych.
Sposób wykonania. Gęś nasolić, natrzeć majerankiem. Umyć i obrać jabłka. Obierzyny z jabłek włożyć do jamy brzusznej gęsi, gęś uformować, upiec. Miękką gęś pokrajać. Jabłka przetrzymać wodzie zakwaszonej octem, aby nie ściemniały. Przed podaniem gęsi do stołu jabłka pokrajać w ćwiartki, wykrajać gniazdo nasienne. Dwie, trzy łyżki wytopionego tłuszczu z gęsi wlać na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć jabłka, oprószyć solą i majerankiem, chwilę poddusić pod przykryciem. W ten sam sposób można przygotować kaczkę.


Gęś po polsku

Produkty: pół gęsi, 200 g włoszczyzny, sól, 20 g suszonych grzybów, 50 g cebuli, 30 g mąki, 100 g śmietany, pieprz.
Sposób wykonania. Pół gęsi ugotować do miękkości w wodzie z warzywami. Oddzielnie ugotować uprzednio wymyte i namoczone grzyby, wywar z grzybów odcedzić, grzyby pokrajać w cienkie paski. Wywar z grzybów uzupełnić rosołem z gęsi do ok. 0,5 litra, podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać pokrajane grzyby, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gęś pokrajać na kawałki. Podawać polaną sosem grzybowym, z ugotowaną na sypko kaszą perłową lub ryżem, z dodatkiem czerwonej kapusty. Pozostały od gotowania gęsi rosół zużyć do innej zupy, np. grochówki.

Znajdź na stronie

Gęsia galeria

galeriagaleria

Polecamy

Reklama
Reklama
Reklama

Osoby online

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość